La achiziționarea hainelor, lenjeriei sau lenjeriilor de pat, este important să verificați etichetele și etichetele, deoarece fiecare dintre noi dorește să aleagă un produs cu cea mai bună compoziție posibilă. Pe aceste etichete, vedem tot felul de etichetări, și foarte des ne întâlnim cu cuvântul "cotton". Ce material este acesta și merită să cumperi textile fabricate din el?

Cotton înseamnă bumbac

Desigur, "cotton" nu înseamnă altceva în limba engleză decât bumbac. Dacă avem informația că un anumit material este fabricat din 100% bumbac, înseamnă că este vorba despre bumbac pur, fără nicio adaosuri sau impurități.

Bumbacul a fost folosit pentru prima dată de indieni - se estimează că îl cunoșteau acum aproximativ 8000 de ani. În Europa, l-am cunoscut datorită expedițiilor lui Marco Polo. Bumbacul crește pe planta de bumbac. Există aproximativ 40 de specii de aceste plante, unele dintre ele fiind utilizate ca plante de fibre. Originea bumbacului este America Centrală, unde a fost cultivat și folosit pentru prima dată. De aici a călătorit către India și China, unde a fost folosit cu aproximativ 5000 de ani în urmă. Climatul ideal pentru creșterea corespunzătoare a bumbacului este tropical și subtropical.

Astăzi, bumbacul este cunoscut în întreaga lume și este folosit pentru fabricarea hainelor și a tuturor celorlalte textile. Dar acestea nu sunt toate modurile în care această plantă poate fi utilizată. Este folosit pentru producerea de ulei comestibil, în timp ce resturile de la bumbac (codițele, tulpinile etc.) sunt folosite pentru producerea hranei pentru animale și a îngrășămintelor. Bumbacul este, de asemenea, folosit pentru producerea cosmeticelor, cum ar fi săpunul, glicerina și rujurile. Din fibrele scurte de bumbac se produce și vata, celuloza și hârtia.

Proprietățile bumbacului sau de ce îl apreciem.

Asociem bumbacul cu ceva de calitate, rezistent și durabil. De obicei, este un material care merită să fie cumpărat, deoarece este pentru noi sinonim cu ceva natural și plăcut la atingere. Calitatea merge mână în mână cu un preț bun, ceea ce este o altă mare avantaj a bumbacului.

Bumbacul este clasificat ca o fibră naturală și organică și, în această clasificare, poate fi plasat alături de in, cânepă, mătase sau lână. Bumbacul are o capacitate de absorție a apei de aproximativ 7,5%, de obicei este alb sau crem, dar poate fi și bej sau chiar verde. Fibrele sale au între 12 și 50 mm lungime, iar rezistența sa la tracțiune variază între 300 și 600 MPa. Materialele din bumbac pot fi caracterizate ca fiind moi, elastice, rezistente, absorbante și permit pielii să respire liber.

Ceea ce purtăm în timpul somnului ar trebui să fie natural și de calitate. De aceea se recomandă să dormiți în pijamale din fibră de bumbac. Bumbacul este respirabil și absoarbe umiditatea, ceea ce favorizează termoreglarea, previne supraîncălzirea și transpirația excesivă. Prin urmare, merită să dormiți în pijamale din 100% bumbac (sau din flanelă sau catifea), sau în cele în care adaosul de fibre artificiale nu depășește 5% din materialul total.

Recycled Claim Standard